Projecten Emancipatie van vrouwen

Emancipatie van vrouwen

Congregaties van vrouwelijke religieuzen zijn van belang (geweest) voor de emancipatie van vrouwen. In deze gemeenschappen vervulden vrouwen functies die in de samenleving of familieleven niet voor hen waren weggelegd. Ouders vertrouwden hun dochters aan de zusters toe waar die anders vaak weinig kans op scholing gehad zouden hebben. Die scholing was méér dan onderwijs alleen. Leerlingen werden gevormd in een christelijke levensstijl. Sinds de dagen van Angela Merici zijn vrouwen ingeschakeld in een rol die vele eeuwen slechts aan mannen was toevertrouwd: die van geloofsverkondigers.

De Ursulinen van Bergen weten zich betrokken bij groepen die de Kerk van binnenuit wilden veranderen, teneinde de actieve participatie van alle gelovigen te bevorderen.

Vanuit het verlangen bij te dragen aan de strijd tegen vrouwenhandel, steunen de Ursulinen van Bergen al vele jaren het Regina Centre in Thailand. In het economisch kwetsbare noorden van Thailand, in een gebied waar meisjes voor prostitutie worden geronseld, biedt het Regina Centre van de Zusters van de Goede Herder vrouwen onderwijs en een eigen inkomen.

De Ursulinen van Bergen hebben zich gedurende meer dan vijftig jaar gewijd aan het onderwijs aan meisjes en jonge vrouwen in Oeganda en Kenia. Uit hun aanwezigheid daar kwam een nieuwe Afrikaanse congregatie van vrouwelijke religieuzen voort, de Sisters of Mary. Net als in Nederland kan het religieuze leven in Afrika bijdragen aan de emancipatie en maatschappelijke participatie van vrouwen.

Klik op één van onderstaande links voor meer informatie:

http://www.somkakamega.org/about.htm

http://www.goodshepherdsisters.com/nongkhaimission.html

 

Copyright © 2012. Alle Rechten Voorbehouden
Zusters Ursulinen van Bergen.